Torre residencial, ubicada en Mataró, quiere ser un referente arquitectónico. El proyecto ha sido desarrollado con la tecnología BIM.

Mataró, Spain


Torre el Rengle

Year
2015
Surface
14.500 ㎡

CLIENT
SORIGUE
Creative Director
Jordi Fernández
Eduardo Gutiérrez
Team
Georgina Morales
Marc Canut
Estel·la Bosch
Nicolás Millán
Facilities Engineering
Marc Serra, Jaume Cera (JG Ingenieros)

TECHNICAL ARCHITECT
Xavier Badia (Vinclament)

 

 

This residential tower, commissioned by Sorigué and located in Mataró, is intended as an architectural landmark for the area. All stages of the project, from drafting to construction, were completed using BIM technology. We are committed to new ways of projecting and building that are modifying the practice of architecture. With this philosophy, all the information in the building has been stored in the same three-dimensional model, centralizing all the data in a single platform. This BIM methodology has been applied throughout the process, from the drafting of the project to its construction.

Functional program
The El Rengle Residential tower is a mixed residential and tertiary building located on the seafront in the city of Mataró (Barcelona). Its almost 14,500 square meters are distributed into 4,500 m2 of parking (distributed across two floors below ground), 7,000m2 of residential space and 3,000 m2 of tertiary uses. The residential part consists of 60 apartments of between 90 and 120 m2, all with sea views and large terraces. The building is divided into two volumes, creating an “L” shape. The shorter volume, seven stories high, is connected by a bridge with a 16-meter span to an annex, where the tertiary uses are located. The second volume, 14 stories high, houses most of the apartments and culminates in a solarium terrace with a communal swimming pool. The ground floor and mezzanine are intended for accessing the building core and commercial premises. The construction systems used in the El Rengle Residential tower aim for the optimization and improvement of habitual construction systems. For the façade, the use of industrialized elements was prioritized, giving prominence to curved GRC panels with different geometries. These elements are lightweight and allow for building quickly and economically, especially in tall buildings. In order to guarantee the sustainability of the building, we opted for the use of materials that would guarantee the building’s energetic and acoustic efficiency and its possible connection to an urban heating and cooling network (Tub Verd). This system contributes to the promotion of renewable energies and energy efficiency, improving the performance of the city’s energy resources.